Sestava

Samozřejmě, že přinést pouhé strohé infromace o tom, kým byla tvořena původní dlouholetá sestava Tublatanky, by z hlediska metalové publicistiky mělo význam prachbídný, jelikož se jedná o fakta dostatečně známá. Zkusíme proto spíše zdůraznit některé zajímavé aspekty, které zatím příliš rozváděny nebyly.

-----------------------------------------

Stojí za to např. si uvědomit, na které desce Tublatanky poprvé sólově zpíval celé písně baskytarista Palo Horváth - stalo se tak na třetí desce Žeravé znamenie osudu, kde mu vůdčí osobnost, zpěvák a kytarista Maťo Ďurinda "povolil" dvě skladby, vždy na druhém místě každé strany LP, a sice Stojím, padám a Prometeus.

------------------------

To však byly skladby složené Ďurindou, neboť ten byl na prvních třech deskách výhradním autorem hudby. Skladby z pera Horvátha zazněly poprvé až na čtvrté desce Nebo - peklo - raj, určitě si vzpomenete na jím i zpívanou hitovku Dám ti viac, zařazenou společně s Ďurindovým Démonem pomsty taktéž na promosingl k citovanému LP. Oproti tomu třetí člen původní sestavy, bubeník Ďuro Černý, se nikdy do autorství netlačil (výjimkou je např. jeho hudba k písni Anjel strážny z alba Volanie divočiny).

---------------------------------------------------------------------------------

Nepsaným čtvrtým členem sestavy byl dlouholetý výhradní textař Tublatanky Martin Sarvaš. Ten také skupině dělal manažera a vymyslel image souboru ve slovenských krojích. Jeho textařská exkluzivita skončila se čtvrtým albem Nebo – peklo – raj, kde napsal jeden text Palo Horváth, a zejména pak s pátou deskou Volanie divočiny, na níž texty kromě Sarvaše vytvořil Whisky (známý je např. jeho hit Ja sa vrátim!), dosavadní Maťův kytarový technik, později člen skupiny Slobodná Európa. Jediná deska, na které se Sarvaš vůbec nepodílel, byla Pánska jazda z roku 2001. Svůj návrat "oslavil" na desce Patriot (2005) třemi texty z celkových 14, většinu zbývajících složil sám Ďurinda, který začal textovat na albu Pánska jazda.

------

Konec původní sestavy nastal po natočení pátého alba Volanie divočiny, kdy údajně pro neshody uvnitř souboru odchází Palo Horváth. Po následujícím albu Znovuzrodenie skupinu definitivně opouští taktéž bubeník Ďuro Černý (podrobnosti v článku Historie).

----------------------------------------------------------------------------------------

Za zmínku stojí, že z celkových dosavadních osmi řadových desek natočila tato původní kultovní trojice pět (v období 1984 - 1992). Oproti tomu léta 1993 - 2008 jsou výrazně chudší, Tublatanka vydává jen tři řadová alba, poslední v roce 2005. Na druhou stranu Maťo Ďurinda realizuje svůj první a zatím jediný sólový projekt Perfektný svet (1997 - titulní píseň v duetu s Ilonou Csákovou) a "Tuble" vychází řada výběrovek.

----------------------------------------------------------------------

Současná sestava Tublatanky je kromě nestora Ďurindy tvořena baskytaristou Jurajem Toporem a bubeníkem Peterem Schlosserem. V tomto složení skupina natočila jak poslední řadovku Patriot, tak v roce 2006 i výběr vánočních koled v rockovém aranžmá nazvaný Vianočný deň (titulní píseň je původní skladbou Ďurindy). S nezměněným obsazením by mělo vyjít i druhé koncertní video kapely, kteréžto DVD se bude natáčet v průběhu turné 2008.

Dědek.

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>