Rozhovor se zpěvačkou Black Bull Lucií Roubíčkovou

RAPE ME BACK

aneb

„Na pódiu jsem vichřice, takže si nedovedu představit být přivázaná šňůrou“,

říká zpěvačka skupiny BLACK BULL Lucie Roubíčková v rozhovoru pro náš web.

Její mikrofon je Shure Beta SM 58.

Její odpovědi – jsou zde.

Ahoj, Lucko. Zajímalo by mne, v kolika letech jsi poprvé na veřejnosti zpívala, jaký byl ohlas, a hlavně, jaký jsi z toho ty sama tehdy měla pocit?

Poprvé asi ve školce. Ale na to se neptáš, viď? Rock jsem začala dělat asi AŽ kolem třiadvaceti s kapelou Grog. Nejdřív jako sboristka a klávesistka, teprve později mi kluci dali prostor i jako frontwoman a ohlas byl právě překvapivě dobrý. Já z toho byla nadšená, protože jsem si od malička bl01.jpgs hřebenem v ruce místo mikrofonu přála být rockovou zpěvačkou. Natočili jsme tehdy maxisingl s názvem Nezvěstná.

Který je Tvůj neoblíbenější mikrofon a proč?

K mému ostrému hlasu se nejvíc hodí Shure Beta SM 58. Vyzkoušela jsem jich víc a je to prostě o pocitu, o barvě hlasu, který jde ven. A rozhodně musím mít bezdrát. Na pódiu jsem vichřice, takže si nedovedu představit být „přivázaná“ šňůrou.

Jak jsi s odstupem času spokojena s deskou Rock All Night? Teď nemyslím ty spousty pozitivních ohlasů, ale Tvůj osobní pocit, a nejenom Tvůj zpěv, ale Tvůj pocit z celé kapely Black Bull na téhle desce.

Ze začátku má každý tvůrce ještě k vlastnímu dílu výhrady a slyší „chyby“, které by nejraději opravil. Ale je to past, takový nekonečný příběh. Je potřeba si dát poslechový klid několik týdnů, odstup, a pak zhodnotit znovu. Takže ze začátku jsem si stále uvědomovala některé detaily, které bych ještě vyspravila.  Po čase, když si to pustím, tak mám fakt radost a jsem na nás pyšná, ta deska mě pořád baví a má pozitivní náboj.

Kterou skladbu z Rock All Night zpíváš nejraději? A neříkej mi prosím, že zpíváš nejraději všechny, tomu prostě nevěřím... tipnul bych si úvodní Newport Boulevard.

Nene, samá voda. Miluju Rape Me Back. To je moje srdeční záležitost, proto jsem ji taky chtěla udělat i v piano verzi a jako duet. Kluci byli ze začátku rozpačití. Ale když vidím, jak se to lidem líbí (taky díky úžasnému hlasu Henninga Wannera z White Lion nebo Circle II Circle), vím, že to bylo správné rozhodnutí a má intuice mě opět nezklamala. Bylo zajímavý, jak vznikla. Filip přinesl kytarový rif a já jsem tehdy řídila z Hannoveru a celou cestu jsem zpívala a zpívala, až jsem v Praze už nemohla mluvit. Ale byla jsem šťastná, protože jsem věděla, že to jde hluboko ze mě a bude to pecka!

Původně jste prý plánovali vydat desku i v české verzi, nakonec z toho zbyly alespoň české texty naživo na koncertech. Stále neměníš svůj prioritní přístup k angličtině, i když celá česká elita (Arakain, Aleš Brichta Project, Citron, Kreyson, Tublatanka, Kern, Titanic, Tōrr atd.) už dávno pochopila, že zpívat doma anglicky je nesmysl? 

Jestli je to zcela nesmysl, je otázka. Myslím, že je to spíš generační záležitost a ta vyhraněnost vůči jazyku už se dnes potírá stále víc. Hrajeme styl muziky, ke kterému prostě angličtina patří, líp se to poslouchá. U nás je spousta špičkových kapel, které nikdy česky nezpívaly a lidi je milují. Prioritou je pro nás určitě angličtina. Ale máš pravdu, ten úmysl tady byl a stále je to otevřené téma. Momentálně se hodně zabýváme propagací a prodejem desky v zahraničí, stojí nás to dost času a úsilí. Na druhou stranu české texty máme a byla by škoda to českému publiku v té češtině neprezentovat. Aby to bylo naprosto na úrovni, je potřeba dostatek financí,bl02.jpg takže to je otázka, kterou nejprve musíme vyřešit. Nicméně pokud se mezi čtenáři najdou drobní sponzoři, kteří by nám s tím chtěli pomoct, budeme moc rádi, když nás budou kontaktovat. :-)

Jak se deska prodává? Nezajímají mne takové ty obecné řeči kolem, ale konkrétní čísla, plus minus, a to jak tady, tak venku.

Tak v ČR je to prozatím něco kolem 400 kusů a v zahraničí nevíme. Dostaneme přehled o prodeji od našeho distributora až příští měsíc.

Proč z kapely odešel kytarista Zdeněk Sali Šalanda? A berete to tak, že „neodešel“, když jej máte stále jako člena skupiny na oficiálních stránkách?

Sali se nám oženil a odstěhoval na Slovensko. Má novou rodinu a je tím pádem dost vytížený časově. Nějaká spolupráce ale občas probíhá.

Nejsi jenom zpěvačka, ale též kupříkladu skladatelka či textařka. Nechci teď zmiňovat Tvou interní produkci pro Black Bull, ale Tvé texty pro Citron. Jak vnímáš to, že jsi skládala texty pro úplně poslední desku Standy Hranického, a co pro Tebe vlastně Standa Hranický znamená?

Mám radost, že se zrovna na Staníka ptáš. Blíže jsme se poznali v rámci mé spolupráce s Citronem na turné Síla návratů v roce 2002 a od té doby jsme byli přáteli. Staník moc nemluvil, ale občas jsme měli trochu hlubší rozhovor, dovolil mi nahlédnout dál. Když jsem pak dostala nabídku napsat pro něj nějaké texty, poslechla jsem si hotovou muziku, zavřela oči, vcítila se do Standy a šlo to samo. Myslím, že se to povedlo, protože když mi pak volal a děkoval zejména za Zpověď, chvěl se mu hlas a řekl, že je to neuvěřitelné, že jsem přesně popsala jeho pocity. Měla jsem z toho radost, byla to pro mě čest.

A propos nejenom zpěváci, ale i zpěvačky, a sice ty tuzemské: zajímal by mne Tvůj názor na dvě z nich, kterých si já osobně po pěvecké stránce velice vážím - Věru Špinarovou a Tanju.

Tak to´s vybral naprosto skvěle. Ještě jednu bych k nim přidala – Martu Jandovou. Všechny tři pro mě představují nejen fantastické zpěvačky, ale i alfa samice, co mají šťávu, prostě energii.  Moc si jich vážím.

Troška osobního dotazu: jsi nádherná sexy ženská - musíš držet nějakou dietu, anebo to máš tak nějak automaticky, resp. které maso preferuješ? Nevím, zda telecí nebo hovězí... :-)

Haha, děkuji za kompliment. V první řadě musím říct, že miluju jídlo, miluju maso, miluju čokoládu a moc se neumím omezovat. Ale za to chodím do fitka, běhám, cvičím. Ono je to pak znát na pódiu, když člověk není zvyklý se hýbat a pak tam lítá jak uragán, tak to bych ten zpěv neudýchala. Běhání mi hodně pomáhá.

Byly by někde k dispozici ještě nějaké výlisky Tvé sólové desky Nezvěstná? Já osobně bych měl o jeden kousek velký zájem.

Jeee, na to jsem se nedávno kluků z Grogu taky ptala, ale prý se tehdy všechny prodaly. Snad na internetu.

Lucko, poslední otázka: řekni mi, prosím, Tvůj nej nej nej hudební okamžik - chvíli, kterou sis v muzikantském životě nejvíc užila.

Ten okamžik nebyl jeden. Je to pokaždé, když publikum začne zpívat s tebou tvou vlastní skladbu. To se mi nechce z pódia a ten přenos energie je neuvěřitelně silný.

A aby tenhle rozhovor nebyl „vězením“, klidně teď řekni, co sama chceš, nezávisle na mých otázkách...

Vzkaz č. 1: Hledáme schopného manažera! Sami už to nestíháme.

Vzkaz č. 2: Chci pozdravit všechny, kteří tenhle rozhovor dočetli až sem :-). Zdravím vás i za naše kluky z BLACK BULL (Otta, Filip a Sváťa) a Tobě děkuju za bezva otázky. Chceme se s váma, lidi, vidět na koncertě!!  Přijďte si pro dávku pozitivní energie :-). Budeme se těšit!

Lucko, děkuji Ti velice jménem webu METAL-LINE za rozhovor. Tady Dědek.

blackbullrock.com/start.php
bandzone.cz/blackbull

bl03.jpg

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>