Rozhovor s Radkem Miklicou

ROZHOVOR SE SECOND END  

ObrazekJak jsme před časem slíbili, přinášíme Vám nyní aktuální rozhovor s kapelou SECOND END, kterou jsme vyhlásili Skupinou měsíce května. Na otázky odpovídal služebně nejstarší člen, zakladatel skupiny basák Radek Miklica.

Na úvod zákeřná otázka: máte radost z titulu Skupina měsíce května, který Vám náš web udělil?

Radek: Samozřejmě máme radost. Váš web sleduji a vím, že skupina měsíce je vždy někdo kdo zaujme a je to určité ocenění, takže jsme poctěni.

Jak zpětně hodnotíte koncert v brněnském Favále, to je asi jasné. Koho ale napadlo pozvat si tam sbor Svatý pluk a skutečně jste dopředu nevěděli, že nastudoval Vaši píseň z alba Dobrá rána z roku 2005 Tady není ráj?  

Radek: S nápadem pozvat Svatý pluk na náš křest přišel náš manažer Zdeněk a abych řekl pravdu, tak jsme byli ze začátku trochu skeptičtí, protože jsme o nich moc nevěděli. Jak jsme se dozvěděli, s kým máme tu čest, tak už nebylo co řešit. To, že v jejich podání zazní náš song, jsme zjistili, až když spustili a bylo to veliké překvapení. V každém případě nás to potěšilo.

V brněnském Favále jste pokřtili nové, vynikající CD Tváře. Ohlasy na něj jsou zatím jen pozitivní. Na webu jste také zveřejnili, že budete točit svůj druhý videoklip. Ptáme se, zda to bude na jasnou hitovku Za černou zdí a budete na něm opět spolupracovat s Honzou Toužimským z Arakainu, když se první klip Vše co mám tak vyvedl?

Radek: Těžko říct, jestli Za černou zdí se stane hitem, ale klip by se opravdu měl točit na tuto píseň. Tentokrát to nebude s Honzou Toužimským, ale režisér bude z Brna a zatím jeho jméno neprozradíme. Chtěli bychom mít natočené do konce prázdnin. Jelikož i režisér je aktivní muzikant, uvidíme jak to časově vyjde.

Od vydání alba již utekl určitý čas. Máte třeba již základy nějakých nových skladeb?

Radek: Je pravda, že od vydání CD Tváře uběhl nějaký ten týden, ale v tomto období jsme si dali krátkou tvůrčí pauzu. Jednak jsme chtěli skladby vypilovat na živé hraní a navíc kromě hraní je doba dovolených a tak na nové skladby se vrhneme zase po prázdninách. Základy nových songů ovšem máme. Na CD se nám všechny skladby nevešly a tak jsme některé nechali rozdělané. Taky máme některé věci v šuplíku. U nás o nápady nebývá nouze, takže v tomto směru nemáme obavy.

Jednou otázkou se vrátíme k předchozímu dlouhohrajícímu CD Dobrá rána. Kolik se ho prodalo nosičů?

Radek: Přesné číslo ti neřeknu, protože to až tak nesledujeme. Původně jsme nechali vyrobit asi 500 nosičů, poněvadž ty šly rychle na odbyt a navíc se podařilo turné s Arakainem, bylo potřeba dolisovat další. Taky je pravda, že i ty už docházejí.

Na obalu Promo 2006 Vše co mám, po turné s Arakainem, jste téhle kapele děkovali za přeskočení třetí ligy. Nejste trochu skromní, když si myslíte, že předtím jste byli součástí divize, a že teď jste součástí „pouze“ druhé ligy?  Vždyť Vám to hraje parádně a dobrých nápadů máte taky fůry.  

Radek: Jednak to bylo myšleno trochu s nadsázkou a hlavně to přeskočení se ani tak netýkalo muziky, ale spíš těch věcí kolem. Na tour jsme získali spoustu zkušeností, které nás posunuly o něco výše a to se vše samozřejmě projeví i v tvorbě.

Svoje CD jste si zatím vydávali v podstatě jako samizdaty, za účasti sponzorů. Do budoucna asi nemáte v úmyslu přejít pod křídla oficiálních vydavatelství …

Radek: Ono s těmi vydavatelstvími je to složité. U posledního CD jsme na toto téma diskutovali a zjišťovali podmínky. Pod velkou firmu je těžké se dostat a u malým firem ty podmínky pro kapelu našeho ražení nejsou až tak pro nás výhodné. To ale neznamená, že příští CD nemůže vyjít u firmy. Uvidíme časem.

Kdybyste si mohli zahrát půl hodiny jako předkapela některé světové jedničky, která by to byla – shodli byste se jako kapela na jednom jméně?

Radek: Na jednom jméně bychom se asi neshodli, protože ani jako kapela nemáme nějaký vzor či něco podobného. Určitě ale vím, že někteří členové by takový Dream Theater brali :-)

Příští rok oslavíte 10. výročí založení skupiny. Plánujete k těmto kulatinám nějaký speciální koncert, např. i se staršími písněmi a třeba za účasti bývalých členů, či snad vydání nějakého „best of“ výběru či live CD? 10 let již stojí za pořádnou oslavu…

Radek: Speciální CD zatím nechystáme. Pokud to ale půjde, koncert s našimi bývalými členy by snad měl vyjít. Zatím je to pro nás ještě daleko a momentálně plánujeme spíš věci k podzimnímu turné s kapelami Proximity a Helpness a již zmiňovanému klipu.

A na závěr otázka, kterou si nemůžu odpustit a která možná tak trochu souvisí s dotazem předchozím: zahrajete ještě někdy Vinohrady?

Radek: Pravděpodobně na ně dojde na výročním koncertu. S těmi staršími věcmi je to složitější. Jednak ty věci vznikaly v jiné době, s jiným zpěvákem a taky s poslední sestavou jsme se dostali trochu jinam. Chceme hlavně propagovat věci, na kterých spolupracovali současní členové, a které nám víc sedí.

Děkujeme velice skupině Second End i jejímu manažerovi Zdeňku Bařinovi za uskutečnění tohoto rozhovoru. Otázky pokládal Dědek...

 

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>