Rozhovor „DEN POTÉ“ - Karlos Vodička z Kernu

Rozhovor „DEN POTÉ“ - Karlos Vodička z Kernu

„VŽDY NÁS NĚCO HNALO KUPŘEDU“

říká Karlos Vodička z Kernu ... Mám tam chybu? Z Kernu? Ano, z Kernu. Pro mne bude tento chlápek vždycky z Kernu, ať tam bude kdo bude. Tenhle rozhovor (v aktuální době by se chtělo napsat „rozhovir“ :-) toho budiž důkazem. 

Karlosi, Tys odešel z Kernu dobrovolně. Cítíš nějakou hořkost? (Hořké je ovšem i pivo.)

No z odchodu žádnou hořkost necítím- dříve z věcí po mém odchodu - taková ta "česká" klasika - nechci to rozebírat - teď už je to jedno...

Karlosi, co teďka tak děláš, když nebubnuješ v Kernu? - Á propos, teď teda nebubnuje nikdo...

Dělám s Jirkou Jelínkem na zvuku - akcí bylo dost- tato práce mě odjakživa bavila.Také jsem dnes chytřejší a zkušenější v práci s pultem- díky 2-ma albům s Kernem na kterých jsem pracoval.Při spolupráci s takovým esem jako Staňa Valášek jsem se mnohému přiučil.

Karlosi, mne by zajímalo i něco z historie. Vy dva bráchové Vodičkové jste každej úplně jinej: Tony citovej a blonďák, ty takovej říznej a tmavej, jak probíhalo dětství, prali jste se moc?

No rvali jsme se jako mladí chlapci dost - většinou kvůli kravinám - někdy lítaly i květináče.... Ale později to zmizelo a dělala se muzika.

V Rondu 2008 (to jsem poznal Shaumal a Cethy) se odehrál poslední koncert Kernu s Jaroslavem Albertem Kronkem. Tys tam nehrál, zastoupil tě tvůj synovec Víťa Franěk. Byl to pátek a sobota. Cos v ty chvíle dělal a cos cítil? 

Byl jsem někde s technikou - už si nepamatuji kde. Většinou to mám nastavený tak, že když plně pracuji v nějaké profesi, tak na jinou nemyslím - to byl tento případ.

Díky Tobě vyšla po cca 15 letech nová řadovka Kernu Hrnu to k tobě. Prý bylo kolem toho hodně hádek, a údajně zejména kvůli tomu odešel z Kernu Tony. Je to pravda? 

Ano, je to pravda. Dodnes mě to mrzí, ale nic s tím nenadělám. Tony hlavně mě obviňoval, že si dělám svoji desku - nebyla to ale žádná pravda. Práce na albu se táhla hrozně dlouho - pořadatelé i fans netrpělivě čekali - bylo těsně před sezonou 2015.V závěru jsem "přitlačil na pilu" - Tony se od alba úplně distancoval. Dodnes nechápu, co ho k tomu vedlo. Kdo mě zná tak ví, že mi bylo vždycky úplně ukradený, zda tam figuruji nebo ne - šlo o věc. Nakonec to samé se odehrálo i při následujícím albu - zde to bohužel záměrně pozdržoval jeden člen ze současné kapely. Album se nahrávalo o půl roku déle - opět stejný problém. Zde jsem se rozhodnul odejít. Další album bych už s touto sestavou nedělal - to mi bylo jasné. Říká se že "stokrát nic umořilo vola"....

Zveřejněním skladby Tvá síť z CD Hrnu to k tobě nastal tuzemský metalový unikát, neboť se udála dvojí publikace téže skladby s jedním textem , jelikož pod názvem Svítání jej na svém albu vydala Loretta. Autor Mirek Horňák. Tehdejší zpěvák Kernu Pavel Vacek, kteréhos do kapely přivedl Ty, prý tuhle Horňákovu věc postoupil právě Kernu.... Kytarista Slávek Karásek, když se onu dvojakost za jízdy v autě dozvěděl, se prý málem vyboural.

No Pavel Vacek donesl nápad jako demo - šlo o sloku a refrén - celé jsme to na této melodice vystavěli - jinak se jedná o zcela jiný opus - včetně jiného textu. Také jsme tuto věc nikdy nehráli - Loretta ji tuším hraje dodnes (ano, skladba Svítání je v koncertním repertoáru Loretty dodnes – pozn. Dědka.). Po vydání našeho alba jsme kontaktovali Míru Horňáka a Lorettu - celou věc jsme probrali a uzavřeli s tím, že tuto věc hrát nebudeme.

Jeden nejmenovaný hudebník mi face to face řekl, že kdybys Ty zůstal v Kernu, tak už by byla nová deska. Co Ty na to?

No to já vím, že to řekl....:)....Vím také kdo z kapely to řekl a nebudu ho tady kompromitovat - to by bylo nefér... Také by byla nová deska - já jsem z té staré školy jako Jarda a Libor. Vždy nás něco hnalo kupředu - vždyť nejde donekonečna hrát fláky starý 30 let a přiživovat se na tom. Tak to bohužel dělá současná sestava - ať se na mě někdo z nich zlobí či nikoliv. Je to ale jejich věc - ať si dělají co chtějí.

A nemrzí tě tě, že když Titanic po svém návratu vydal dvě řadovky, tak Kern jenom jednu? 

To mě nemrzí vůbec - za mě vyšla 2 alba - další řadovka by byla už dávno na světě - to si piš. Akorát by ji teď nebylo kde hrát. Ale byl by toho plnej internet - mj.na netu po Kernu úplně umřel pes.....

V Kernu to prý vřelo hlavně mezi Tebou a Slávkem Karáskem, což byl hlavní důvod Tvého odchodu.

Podívej to jsi řekl ty......:):):)....Nechci už po cca 2 letech nikomu ublížit - faktem je, že na posledním albu 80% kapely pracovalo na 100% a odvedli výbornou práci, tak jeden člen dělal vše proti mě - proti nastaveným termínům, kvalitě své práce atd....

Hraješ ještě v Gongu? Tvoji krev na spánku vidím ještě dnes... Nebo co vlastně teď v době koronaviru děláš? Nezvučíš, panč nejsou koncerty..

V Gongu nehraji - nejsem zvyklý dělat něco napůl. A v tak posvátné věci jako je muzika už vůbec ne. Když jsem odešel z Kernu, tak jsem se rozhodnul s hraním skončit. Prodal jsem i bubny - někdo už kdysi napsal to známé "Game over".....Dnes vím co měl na mysli a plně se s ním ztotožňuji. Se zvučením je to pasé kvůli viru a dlouho ještě bude. Tak chodím do přírody - samozřejmě do lesa a poslouchám hodně muziku - novinky jak kdo hraje a jak je to nahraný atd... Jednou se to bude hodit.

Poslední, a možná první otázka: Karlosi, kdys se vrátíš do Kernu? 

No Dědku, to jsem čekal, že to napíšeš.....Teď ti to nepovím - zatím žiji tak jak žiji - snad se začne hrát a začne nová éra rokenrollu.... Uvidíme, co to udělá s lidmi - bude to složité. Ale pevně věřím, že se vše nakopne jak má, a budou festy a koncerty.

Za rozhovor děkuje Dědek & METAL-LINE.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>