Recenze CD skupiny NAHUM The Gates Are Open

SMRTÍCÍ ŘEŽBA Z OSTRAVY

aneb

ŠOK, ŠOK, ŠOK!

3-album.cover.jpgŘeknu to úvodem naprosto upřímně – tohle album mne prostě šokovalo. Doposud jsem o skupině NAHUM nevěděl zhola nic, stačilo však několik poslechů nového CD na jejím BZ profilu, a ejhle – dneska už mám desku doma a na našem webu máme novou rubriku NAHUM. Proč? Protože tahleta muzika je fakt parádní sousto.

Skupina NAHUM neuvěřitelně zdařile, organicky propojuje death metalové a thrash metalové postupy, s občasnými black metalovými přídechy a se zachováním velmi příjemné, samozřejmě relativní melodiky. CD The Gates Are Open je plné skvostných hudebních nápadů, současně naprosto fantasticky šlape (třeba vypalovačka Equal má vskutku drtící nástup) a celkově vám nedá vydechnout, je nápadité a baví od začátku do konce své 37-minutové stopáže. Což je další klad, tato stopáž, protože bytostně nesnáším hodinová či dokonce ještě natahovanější CD.

Základna CD tkví v old school metalových postupech, perfektně zaranžovaných, včetně bravurního frázování zpěváka Pavla. Pokud bych měl atmosféru muziky Nahum k někomu přirovnat, death metalová rovina jejich produkce ve mně evokuje dějinný a nezapomenutelný Krabathor na jeho prvních dvou deskách, zabarvení Pavlova hlasu i jeho chrčivý způsob zpěvu nevyjímajíc, naopak co se týče thrash metalové stránky věci, svou kvalitou si nijak nezadá s kvalitou Arakainu v jeho nej-nej-nejthrashovějším období.

Na albu se opravdu nenechází jediná slabá skladba. Po prvotní cca desítce poslechů mi sice připadá přeci jen o něco výraznější první polovina alba (např. způsob aranží v The Vision of Apocalypse je vskutku neskutečně apokalyptický, to je opravdu zjevení!), ale myslím, že je jen otázka času, kdy se jí ta druhá v mém vnímání „vyrovná“.

Deska má navíc vynikající zvuk studia Mroš Ostrava, takže všechny písně vynikají ve své plné nádheře řezavých kytarových riffů, mystické death melodiky, invenčních kytarových sól a přesvědčivé rytmiky s famózní basou i bicími (mimochodem, basa má výborný zvuk a je nádherně čitelná). Třešničkou je pak ve dvou sonzích hostující ženský zpěv. 

Texty jsou výhradně anglické, z čehož jsem měl trochu strach, protože řada z Vás ví, že preferuji zcela jednoznačně texty v češtině. Nicméně byl jsem příjemně překvapen, že Nahum nepoužívá žádnou komplikovanou angličtinu, ale úderné přímočaré obraty, takže i já jako věčný mizerný angličtinář valné části textů rozumím, aniž bych musel neustále zpoceně listovat ve slovníku...  A navíc, oddech od jazyka anglického nám dává jak vstupní intro, jsoucí součástí úvodní skladby Worldwide Screaming, tak závěrečná cca dvouminutová instumentálka Feel The End.  

Tmavý obal i booklet plně koresponduje s mysteriózním charakterem muziky i temnými tématy textů, přičemž v kontextu s touto celkovou koncepcí alba vyznívá zdánlivě optimistický název The Gates Are Open (Brány jsou otevřeny) jako takřka geniální „fór“...protože je vždy otázkou, KAM tou otevřenou branou vlastně projdete.

Ale jo, je to optimistický název, minimálně z toho hlediska, že branou s názvem NAHUM totiž projdete směrem ke geniální muzice. Tihle chlapíci zkrátka umí, a moc dobře vědí, co je poctivá stará metalová škola, která ovšem v jejich podání není vůbec stará.

Kurwa, nejenom ty brány. I moje oči jsou doširoka otevřeny (prostě jen zírám!), i moje slechy jsou otevřeny (tak dobré muzice), plastový obal CD byl již mnohokrát otevřen (za účelem vložení kotoučku do přehrávače), booklet je otevřen (listuji v něm a čtu texty), a již jen samotným závěrem konstatuji, že NAHUM není blbej, není vůbec blbej, ale naopak, je to zkrátka a jednoduše „hlava otevřená“. 

Koneckonců, ne nadarmo se v tradiční bookletové děkovačce hovoří mj. o hlavách, resp. myslích: ...„thanks to Creator of our heads, hearts and fingers that created this music“, k čemuž už jen skromně a stručně dodávám: „...this fantastic music!“

Hodnocení CD: 100 %.

Dědek? – Zde!

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>