Profil kapely Regon

Obrazek

Upozornění: Tento profil je pracovního charakteru, tj. počítá se s jeho postupným doplňováním a upřesňováním, jelikož zatím se nepodařilo o skupině Regon shromáždit všechny potřebné informace. Tato kapela bohužel nemá svoje internetové stránky, ani např. profil na Bandzone, a v podstatě kromě světové Encyklopaedie Metallum neexistuje - alespoň podle výsledků našeho hledání - na celém internetu jakýkoliv ucelenější článek o Regonu. Poněvadž jsme ovšem nechtěli nikoho výslovně obtěžovat žádostí o informace, základ tohoto článku je kromě vlastních vědomostí sestaven ze střípkovitých údajů posbíraných na rozličných webech. Byli bychom nicméně velmi vděčni za jakékoliv hodnověrné údaje o tomto souboru, kterými by bylo možno tento pracovní profil rozšířit. 
 


ObrazekPrvopočátky skupiny Regon (místopisně označované jako brněnská) zůstávají tak trochu zahaleny tajemstvím, neboť i slavná Encyklopaedia Metallum má v profilu Regonu jako rok založení uvedeno: neznámý. Nicméně pravdou je, že mediálně nejúspěšnější éra Regonu započíná v 90. letech, kdy skupina vydává tři desky a vystupuje v hudebních hitparádách celostátních televizních stanic Nova a Prima.

V roce 1991 přichází do skupiny kytarista slavného Kernu Antonín "Tony" Vodička, později na bubenickou židli usedá i jeho bratr Karel. Na postu zpěváka má Regon také výraznou osobnost - drobného muže, který nějakou dobu zpíval v další legendě tuzemského metalu, skupině Titanic. Nejslavnější sestava Regonu tak byla v daném období zřejmě tato:

Jiří "Rambo" Štěpánek - zpěv, kytara
Jan Kotas - basová kytara
Antonín "Tony" Vodička - kytara, klávesové nástroje
Karel Vodička - bicí nástroje

Tony Vodička se ve svém profilu na stránkách skupiny Kern ke svému období v Regonu vyjadřuje následovně: "V letech 1991-93 jsem byl angažován v muzikálu Rebel brněnského skladatele Lubomíra Vetešky, kde jsem hlavně získal cenné zkušenosti s bigbandovým aranžmá. Souběžně s tím jsem působil v rockové kapele Regon, jejíž činnost postupně vyvrcholila natočením tří CD a působením v televizních hitparádách TV Prima a Nova."...

(Při této příležitosti uvedu jednu zajímavou perličku - díky tomu, že svého času v Regonu působili právě bratři Vodičkové z Kernu, se plakát Regonu dostal do sekce Fotogalerie na bilančním DVD skupiny Kern Klipologie z roku 2005.)

V roce 1991 skupina vydává svoji první desku, i když slovo deska není příliš vhodné, neboť vychází pouze kazeta, s názvem Red Sonja. V Encyklopaedii Metallum je tato nahrávka dokonce označena jako demo, je zde uveden, zřejmě nesprávně, název Sonja a jako rok vydání pak 1994. Přiznám se, že tento jediný počin Regonu nevlastním, řekněme si však alespoň jeho tracklist:

MC Red Sonja  

01. Destrukce svědomí
02. B 52
03. Věci
04. Zahradníkův rock
05. Vracím se
06. Tak pozdravuj Jane
07. Šantán
08. Chuť moci
09. Uznání
10. Hej pane králi (komisím)

(Jak později uvidíme, píseň s názvem Vracím se je obsažena rovněž na třetím albu skupiny Drahej špás.) Jako vydavatel této nahrávky je uváděn "Koraktor",  tehdejší agentura skupiny (pro úplnost, název Koraktor označuje čarodějnou knihu psanou bílým písmem na černých listech, viz např. animovaný film Karla Zemana Čarodějův učeň z roku 1977.)

Z roku 1996, někdy uváděno 1995 (pokud nejde o chybu, pak zřejmě půjde o rozdíl doby natočení a vlastního vydání) vychází druhé album Regonu, tentokrát i na CD, Hon na štěstí. Tato deska přináší 14 písní svěžího zpěvného hard rocku, zde je seznam písní:

CD Hon na štěstí

Obrazek01. Hon na štěstí
02. Láska jako trám
03. Poslední zvonění
04. Nalej
05. S tím se smiř
06. Tvůj krám
07. Stopy dotyků
08. Půlnoční ráno
09. Oděná růže
10. Krátký nohy
11. Je mi to jen trochu líto
12. Tekutá krása
13. Dál táhneme to s bráchou
14. Volání (instrumental)

Krátce nato, v roce 1997, vychází i třetí, zatím poslední, a zřejmě nejznámější CD Drahej špás. S předchozím nahrávkou má několik společných znaků, např. stejný počet písní nebo fakt, že poslední skladbou je instrumentálka. Hudebně se jedná opět o velmi příjemný, melodický tvrdý rock, sestavený tímto tracklistem:

CD Drahej špás

01. A co je?
02. Zázračný lék
03. Smrt rock n rollového maniaka
04. Vracím se
05. Rozcestí
06. Uznání
07. Vrndávám
08. Yes all right
09. Drahej špás
10. Posaďte se do ušáků
11. Jabko
12. Prašivej pes
13. Chci být kámen
14. Adagio.

Specialitou je sedmá píseň na motivy zpěvů Hare Kršna (v této souvislosti doporučujeme zhlédnout webové stránky skupiny Pavitram, k níž má skupina Regon blízko, které jsou pro pochopení těchto vlivů důležité - odkaz níže).

Obě CD vyšly pod hlavičkou vydavatelství Snake Records.

Drahým špásem se sice prozatím uzavírá diskografie skupiny Regon, naštěstí však ne její aktivní působení. Encyklopaedie Metallum sice hovoří, že Regon svoji činnost ukončil, a uvádí jeho "poslední známou" sestavu, to však není pravda. Poslední známá sestava podle EM:

Jiří Štěpánek - vocals, guitar
Antonín Vodička - guitar
Jan Kotas - bass
Pavel Štěpánek - drums  

Na stránkách již zmíněné skupiny Pavitram si lze přečíst report a prohlédnout fotografie ze společného koncertu skupin Pavitram, Regon a Dogma Art, který se konal dne 16. 9. 2006 v kulturním domě v Babicích u Rosic. Autor článku jako komentář k fotografiím píše (pro úplnost uvádíme tento komentář celý):

"Tradiční vzpomínkový večer Robiho Křupky, který vystoupil s kapelami Pavitram, Regon a Dogma-art, se konal v Babicích u Rosic 16. 9. 2006. Koncert zahájil Zdeněk Němeček se svou skupinou Quanti Minoris a byla to opravdová hudební lahůdka. Poté už nastoupil Robi Křupka se svým Pavitramem. Zpěvu se ujal Petr "Pepíno" Valášek a jako hosté si zazpívali po dvou peckách Ladislav Škaroupka z Dogmy-art a Michal Konečný z Regonu. Sestavu Regonu tvořili její bývalí členové.

Jan Kotas,
Pavel Štěpánek,
Pavel Kubát,
Robi Křupka a
Michal Konečný.

V této sestavě se Regon chystá obnovit koncerty už příští rok. Nakonec vystoupila legendární Dogma-art ve své téměř původní sestavě, kterou tvořili Ladislav Škaroupka, Zdeněk Němeček, Miroslav Kern, Robi Křupka a jako host Vilém Majtner." (konec citace)

Na tomtéž místě se další společný koncert spřízněných skupin včetně Regonu konal i o rok později, 22. 9. 2007. Dokonce si pamatuju, jak jsem na jednu z těchto dvou vzpomínkových akcí viděl v Brně na Moravském náměstí velký barevný plakát, kterýžto způsob propagace je dnes u obdobných akcí poměrně vzácný, k mé smůle však bohužel asi o dva dny později, než se koncert konal... Obě akce musely stát za to!

K činnosti Regonu se cca před rokem v návštěvní knize skupiny Kern vyjadřoval Karel Vodička, který pokud se nepletu babické koncerty zvučil, a mj. se vyjádřil v tom smyslu, že obnovení Regonu se zpěvákem Jiřím Štěpánkem je zřejmě v současnosti nemožné, neboť dotyčný o takovém kroku neuvažuje.

Co je však nejpodstatnější, těmito akcemi aktivita Regonu jako takového neskončila. Je sice skutečností, že tahle kapela nemá frekvenci koncertů nijak vysokou (její vystoupení za rok by se snad dala spočítat na prstech jedné ruky), ale další "vlna" koncertní činnosti se odehrává v polovině roku 2008, kdy skupina vystupuje nejprve v červnu v Rosicích a poté v srpnu ve Zbýšově. Tato vystoupení byla přitom na regionálních portálech označována velmi výrazně ve smyslu návrat legendy apod.

Velmi kladné ohlasy na společný srpnový koncert Regonu a Gongu si lze přečíst v sekci Forum na stránkách skupiny Gong (odkaz níže). Zde také Michal Konečný, který působí společně s Janem Kotasem v obou kapelách, na dotaz fans sděluje, že by měly být ještě k dispozici nějaké exempláře dvou shora uvedených CD Regonu.

Je jenom velká škoda, že skupina Dogma Art si na svůj koncert v původní sestavě v Brně na Musilce na blížící se datum 25. září 2008 nepozvala jako hosta třeba právě skupinu Regon. Ale na úvahy je přeci ještě trocha času...

Dědek.      

 
Diskografie:

1991         MC             Red Sonja       vydal: Koraktor

1996*    CD, MC        Hon na štěstí    vydal: Snake Records

1997      CD, MC        Drahej špás     vydal: Snake Records

--------------------------------------------------------------------------------------
* - některé zdroje uvádějí rok 1995
 

Zajímavé odkazy:


WWW STRÁNKA


CO TAM JE

ODKAZ
Encyklopaedia Metallum profil skupiny odkaz
web skupiny Pavitram
foto ze společných koncertů
 (sekce Fotogalerie)

odkaz

web skupiny Kern
zmínka o Regonu
 (sekce Obsazení nebo
People - profil Tonyho Vodičky)

odkaz

web skupiny Gong 
ohlasy na společné koncerty
(sekce Forum, příspěvky z léta 2008)
odkaz
CD Drahej špás ke stažení odkaz
texty      
píseň Vracím se odkaz

reklamní materiály   

reklamní materiály   
odkaz
reklamní materiály 
plakát odkaz



 
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>