Kdyby Beatles byli z Prahy, asi by se o nich nikdo nikdy nedozvěděl - rozhovor v Rock Revue

KDYBY BEATLES BYLI Z PRAHY,
ASI BY SE O NICH NIKDO
NIKDY NEDOZVĚDĚL,

 

řekl kytarista Motorbandu Libor Matejčik
v rozhovoru publikovaném v ROCK REVUE 1/90


ObrazekPři prolézání prachem zapadlých skříní jsme objevili mimo jiné jeden obzvlášť vzácný rozhovor se skupinou MOTORBAND, zveřej- něný v bulletinu pro rockové hudebníky a posluchače, nazvaném ROCK REVUE, vydávaném počátkem 90. let Ústavem pro kulturně výchovnou činnost. V redakční radě tohoto časopisu byly tehdy rockové osobnosti jako Petr Janda nebo Michal Prokop.

Z inkriminovaného dvou- stránkového rozhovoru jsme pro Vás vybrali několik nejzajímavějších pasáží, které v kontextu s profilem Motorbandu, nedávno zveřejněným  na našem webu, působí přinejmenším velice zajímavě.

Jinak, za Vaše krásné kladné ohlasy na zmíněný profil moc děkujeme!

Rozhovor se jmenoval Pár podrazů nesrazí Motorband na kolena a jeho autor byl identifikován pod značkou -DIHE-. Motorband měl v tu dobu za sebou singl Fajnovej den/Je to špás, vydaný v supraphonské edici Petra Jandy Rockmapa, a čekalo ho vydání druhého, s písněmi Heavy metal/V říši ptáků.

Jak jsem již uvedl, tento rozhovor zapadá velice dobře do kontextu námi zveřejněného profilu MB, proto prosím chápejte tento článek jako jeho jisté rozšíření. Například co se týká vydání debutové desky kapely, zde je citace z Rock Revue:  

"Pár podrazů nás nemůže srazit na kolena," říká zpěvák Kamil Střihavka. "Když nám Petr Janda zavolal, že Supraphon naše LP odmítl a místo nás točí Vitacit, bylo to dost špatné, ale už je to za námi. Vyjíždíme na první koncerty, chtějí nás v Trianglu a TKM (Triangel - tehdejší kultovní hitparáda bratislavské televize, TKM - Televizní klub mladých, dobový pořad české televize, který dával značný prostor i tvrdě rockovým kapelám - pozn. Metal-line), zájem potvrdili někteří lidé v rozhlase. S odstupem doby musím uznat, že Vitacit je přece jen mnohem známější kapela než my, i když elpíčka by se asi neměla točit za zásluhy."  Nicméně jak známo, Supraphon nakonec nevydal ani debut Vitacitu (jeho počinu se ujal Multisonic).

A co ke vzniklé situaci dodal Libor Matejčik? "Pro mě to byla dost pecka. Petr Janda nám to potvrdil jako hotovou věc, pár lidí, o kterých si myslím, že tomu rozumějí, nám říkalo, že jsme dobří, že je to instrumentálně na úrovni, že je v tom nápad... Ale už je to fakt pryč. Petr nás nechal ve svém studiu udělat několik věcí zatím pro rozhlas a doufáme, že se nám nakonec podaří přesvědčit někoho v Supraphonu. Byli jsme naivní, když jsme si mysleli, že stačí denně zkoušet a dobře hrát. To stačí tak pro náš dobrý vnitřní pocit, ale muziku to neprodá. Mělo nám být jasné, že se něco chystá, už z recenzí na Metalfest, kde nám kritici chodili poklepávat po ramenou a nakonec jsme se dočetli, že přehlídku zahájil nezajímavý Motorband, nebo že jsme byli metalový předkrm. Spousta lidí to vzala vážně a ptali se nás, co jsme to v tý Praze dělali, jestli jsme něco nezvorali."
 

Obrazek

 

Ovšem velmi zajímavé souvislosti jsou i co se týče Kamila Střihavky jakožto metalového zpěváka. Na otázku, co vede kapelu k tomu, aby hrála metal, který u nás zatím nemá na růžích ustláno, Střihavka odpovídá: "Já nepřemýšlím o tom, že má u nás metal těžkou pozici. Pro mě je to muzika, která si na nic nehraje, není zprzněná různými elektronickými zvuky a syntetizátory. Je živá a každý muzikant musí předvést, co v něm je. Prostě hudbu tak cítím. Ale začínal jsem s bluesem a mám ho rád pořád. Tam platí o muzice to samé, co v metalu. U ostatních kluků z kapely to je přirozený vývoj. Je jim dvacet, nebo ještě míň, vyrůstali v době, kdy metal ve světě jel." Pro zajímavost, Střihavkovi bylo v roce 1990 pětadvacet...

A na tutéž otázku odpověděl i Libor Matejčik: "Já bych snad ani jinou muziku nehrál. Ne že bych se to technicky nenaučil, ale nešlo by to ze mě upřímně."

Libor Matejčik prezentoval i zajímavý postřeh ohledně srovnání tuzemské a zahraniční metalové muziky: "Metal není česká nebo slovenská muzika, kořeny má v Anglii, proto nutně každá naše kapela musí někoho připomínat a taky připomíná. Když budou hrát černoši houfně moravský folklór, taky budou znít jako Javory."

A Střihavka pokračuje: "Jenomže u některých kapel se to nechce slyšet. My holt jsme vesnický metal, jak tvrdil jeden redaktor v rozhlase, podle kterého se metal u nás dělí na pražský, brněnský a vesnický, proto přece nemůžeme mít vlastní názor a nápad. Ale stěhovat se do Prahy, proto abych byl ten lepší, pražský metal, rozhodně nebudu."

A co třeba otázka, kam se bude metal u nás i ve světě ubírat? Takřka nadčasovou odpověď (až na ty finance) pronesl bubeník Dan Hafstein: "Když kolikrát vidím lidi, jak zmatení televizí hltají zpěváky s rozsahem půl oktávy, a uvědomím si, že ten "umělec" má díky manažerskému klanu šest set korun za vystoupení, zvedá se mi žaludek."... Hm, hm, když píšu tento článek, právě v televizi myslím končí Česko-Slovenská Superstar...

A co na tuto otázku Matejčik? No pronesl "cosi" právě o těch Beatles: "Jedno je fakt. Kdyby Beatles byli z Prahy, asi by se o nich nikdo nikdy nedozvěděl."...

Tak to jsou slova z mé duše, aneb nemám z toho brouky v hlavě! :-)
 
Zdraví Dědek.

 

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>