HITY PRO PAMĚTNÍKY – 27. díl: ALEŠ BRICHTA: Výlet do bájí

HITY PRO PAMĚTNÍKY – 27. díl: ALEŠ BRICHTA: Výlet do bájí

A aby toho nebylo málo, tak narozky v těchto dnech slaví nejen Dodo, ale také Aleš Brichta (* 9. srpna 1959) – jeden z nejinvenčnějších autorů tuzemského tvrdého rocku, což je ideální příležitost zavzpomínat na jeho sólový debut, který v roce 1994 způsobil na tuzemské mediální scéně docela slušný poprask.

Možná se úplně „nelíbil“ spoluhráčům z A, zato se ale líbil posluchačům, neboť se jej prodalo několik desítek tisíc kusů, což byl na onu dobu, od revoluce dosti pokročilou, velmi slušný úspěch. Album nemělo jedinou slabou skladbu, přineslo megamrdy Barák na odstřel a Dívka s perlami ve vlasech (Brichtova mediální Alfa a Omega ;-), starodávnou Satanicu a spoustu dalších pecek (včetně coveru Free Kámoš dost fajn), a mimo jiné i tento bujarý videoklip s názvem Výlet do bájí.

Á propos, zdá se Vám snad, že jsou v klipu použity střihy z jisté divadelní hry a že tam vidíte dnes již slavného Filipa Blažka (koneckonců, jak Nesmrtelná teta, tak i aktuálně vysílané Případy 1. oddělení jsou zcela nesmrtelné)?

Všechno vysvětluje komentář autora hudby i textu, pana Aleše Brichty, na DVD Best Of Videos – Beatová síň slávy (Popron Music - Popron music and publishing s.r.o., 2009) před skladbou samotnou – autent. hovor. cit. (tzn. bez úprav):

„V rámci kamarádů, i z Ježíše (z Jesuse), tak jsem chodil svého času za lidma do divadla ABC, kde se hrálo představení DʼArtagnan, tenkrát, s Filipem Blažkem v hlavní roli, a jeden z techniků tenkrát se s nima domlouval a říká: Hele, pojďte, uděláme, propojíme, na jednu písničku, která k tomu pasuje, ať se udělá klip, s tímhlectím představením, bude to vlastně i pro Vás promo. Takže jsme natočili písničku Výlet do bájí jako videoklip, já jsem z toho byl tenkrát nervózní, protože režisér Jirka Kos po mně chtěl, abych se furt otáčel, takže mám pocit, že se mi z toho nakonec – když se dívám na ten klip, tak se mi z toho samotnýmu motá hlava… Ale jsou tam opravdu herci, herci z divadla ABC, plus samozřejmě parta všech možnejch, všech možnejch známejch, když jsme točili potom takovou tu středověkou putyku na závěrečné opíječce - popravdě řečeno, skutečnost byla taková, že jak tam vypadáme, jak se různě už málem polejváme červeným vínem a pivem a vším, tak jsme nedopadli dobře. Jestli ten klip tenkrát dopadl dobře, posuďte sami – Výlet do bájí.“

Tož pojďme zavzpomínat, pojďme si udělat výlet – tentokrát do bájí. 

Tady Dědek.

P.S.: Mimochodem, chcete-li, všimněte si prosím Brichtovy češtinářské geniality, kdy v pasáži o medovinových pohárech nevyužil standardní genitiv „pohárů plnejch medoviny“), ale historii evokující instrumentál („pohárů plnejch medovinou“ – ve smyslu současného „pohárů naplněných medovinou“). 

P.P.S.: Hmmm, jak to tak tady poslouchám, valím si nalít pohárek. Plnej medovinou, samozřejmě. ;-)

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>