Historie

Hodonínská skupina Second End vznikla v roce 1999 a z původní sestavy vydržel do dnešních dnů pouze basák Radek Miklica.

O rok později se kapela prezentuje stejnojmenným cédéčkem Second End, které se dá označit za dlouhohrající, neboť trvá cca 35 minut. Výhradně původní tvorba se nese v duchu "veselého" heavy rock/metalu, s odlehčenými texty, avšak toto hudební zaměření netrvá příliš dlouho.

ObrazekV roce 2001 totiž přicházejí dvě výrazné osobnosti, zpěvák Richard Antonín a kytarista Petr Ducháček, a Second End začíná nezadržitelně směřovat do vod melodického heavy metalu, kapelou samou označovaného bez náklonnosti ke škatulkám prostě jako "hard music".

Částečně se proměna odehrála již na čtyřpísničkovém EP Demo 2002, z nějž zejména unikátní balada Vinohrady ukázala, že Second End má na to stát se důstojným účastníkem české metalové extraligy.

V roce 2003 přichází bubeník Milan Velecký, který má tou dobou za sebou působení v novodobé sestavě legendy českého heavy metalu, kapele Titanic.

O rok později soubor natáčí materiál na novou desku, která vychází v roce 2005 pod názvem, představujícím roztomilou slovní hříčku: Dobrá rána. Album přináší čtyřicet minut a 11 písní velmi výrazného, melodického heavy metalu, kromě balady Unrised všechny v češtině. Touto plackou se s partou rozloučil kytarista Jožka Cetkovský, jehož střídá Roman Švantner.

V tomto roce kapele z organizačního hlediska pomohou dva okamžiky: jednak příchod manažera Zdeňka Bařiny, jednak zájem pořadatele hrušovanských Falcons Festů Sklendy, který kapelu neváhá označit za "žijící Kreyson" a pozvat ji na svůj mimořádně vydařený fesťák z prosince 2005, na němž si Second End zahrál po boku takových velikánů, jako jsou Kern a Tublatanka.

Poctivá práce Second Endu a manažera Bařiny vrcholí v roce 2006 mimořádným počinem - turné s Arakainem k jeho nové desce Labyrint. Bohužel, v průběhu turné, konkrétně po koncertě v Praze, odchází z osobních, veřejnosti dosud blíže nevysvětlených důvodů zpěvák Richard Antonín, kterého ve velmi krátké době, ještě v závěru turné, nahrazuje Stanislav "Bořa" Peřinka.

Koncem roku, krátce před účastí Second Endu na dalším díle Sklendova Falcons Festu, vychází skupině pětipísňové Promo 2006 nazvané Vše co mám, kterážto titulní skladba se o rok později stává i videoklipem, jehož režie se v rámci navazující spolupráce ze společného turné ujal zpěvák Arakainu Honza Toužimský. Jak už to poslední dobou v zemích českých bývá, klip se nedočkal širší publicity, ale běžel např. na známé hudební stanici Óčko, jíž poskytl Second End coby studiový host i obsáhlejší rozhovor.

Na podzim roku 2007 absolvuje kapela společně s dalšími kapelami turné (pořádané opět Sklendovou Falcons Agency) s legendou brněnského rocku Kernem a také vystupuje naživo v Dobrém ránu z ostravského studia České televize.

Na jaře 2008 natáčí SE svoje nové album Tváře, jehož „kmotrem“ bude v květnu brněnský Favál.




 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>