Bude nová Brichtova deska poslední?

ab.jpgAleš Brichta - zpěvák, textař, skladatel, prostě muzikant, který v tuzemských metalových či tvrdě rockových scénách dokáže jako jeden z mála stát na vrcholu od 80. let bez přestávky až po dnešek, ať se to komukoliv líbí nebo ne. Holt takovej menší, metalovej Karel Gott  :-). Brichtou zpívané songy zní aktuálně jako podkresy upoutávek fotbalové Synotligy, jeho skladby vycházejí na nesčetných kompilacích a desky typu Thrash The Trash, Legendy anebo Růže pro Algernon se prodaly dohromady ve více než stotisícových nákladech.

Po úspěšném kotoučku Aleš Brichta Trio Papírovej drak přichází tento člověk opět s Aleš Brichta Project a s plackou pyšnící se možná poněkud nezvyklým názvem „Anebo taky datel!“.

Názvem nezvyklým možná jen pro toho, kdo pravidelně nesleduje Forum Aleše Brichty na jeho webu brichta.cz, kde v lednu 2015 vyhlásil neformální, ale o to brutálnější hádanku o název CD – Aleš tehdy napsal: „Jako název nové desky jsem vymyslel tříslovnou hlášku, kterou jsme používali na střední škole a znamenající něco jako „Ani náhodou“, aby to vzápětí glosoval možná ještě poněkud peprněji: „Jde o ptáka a výraz vyjadřující odmítnutí“. Jinými slovy – leda tak hovno. Možná i Karel Kryl by k tomu mohl slovy Neznámého vojína cosi říct: „Nasrat, jó nasrat.“

Kdo první uhodl, není až tak podstatné, důležitý je ten význam – výraz odmítnutí, a čeho všeho odmítnutí, se možná dozvíme právě z oné nové desky, při kteréžto příležitosti jejího očekávaného vydání jsme Aleše Brichtu poprosili o zodpovězení tří dotazů – naštěstí nám neřekl „Anebo taky datel!“, a tudíž tady to máte!

TŘI OTÁZKY PRO ALEŠE BRICHTU

 Ahoj, Aleši, tady Brno.

1) Chystáš novou desku, mohl bys nám prosím prozradit, jaké bude mít míry – předpokládám, že plnější...?

Doufám, že přiměřené na to, aby se lidem líbila. Nechceme si hrát na žádné intelektuály nebo experimentátory, ale přinést lidem pořádnou porci dobré muziky.

2) Co bude na novém albu největší překvapení?

Zřejmě to, že vůbec vychází. S muzikanty z ostatních kapel jsme se shodli, že už nemáme prostředky na to, platit z peněz vydělaných živým hraním zábavu stahovačům z internetu. Takže pokud se situace nezmění, bude možná poslední.

3) Do třetice prosím trošku vzpomínek – nedávno vyšla 3CD kompilace „50 důvodů proč mít rád 90. léta“ a je tam třeba Team, Tři sestry, Elán, Kreyson, Karel Gott a taky Aleš Brichta. Nechci se Tě ptát na tuhle kompilaci, ale jakej máš pocit z 90. let, resp. jak Aleše Brichtu ovlivňují ona léta dnes.

O té kompilaci vůbec nic nevím. Já beru devadesátky ze dvou stránek. Konečně jsme mohli nahrávat a vydávat svojí muziku, což bylo za komančů v podstatě nemožné, takže vyšly první alba Arakainu, Zemětřesení, moje sólovky, což mě ovlivňuje dodnes. Na druhou stranu si myslím, že po hudebně nadupaných osmdesátkách to byla nuda, která globálně snad s výjimkou Nirvany nepřinesla nic nového a zajímavého a v podstatě zlikvidovala tvrděrockovou muziku, jinak by se nemohl rozmnožit hip hop a podobné pokusy o kulturu. Neříkám, že bylo všechno špatně, ale mnohem radši si dnes poslechnu muziku z osmdesátých nebo sedmdesátých let, která stála na nápadech a ne jen na chemii a studiovém zvuku, který zněl u všech stejně.

Kterak patrno z rozhovoru, Aleš Brichta minulosti nesporně souvisí s Alešem Brichtou dneška. A nesporně i s jeho novým albem Aleš Brichta Project, které by mělo by vyjít na přelomu května a června letošního roku.

Nahrávka vzniká ve známých studiích Propast pod zvukařským dohledem Petra Kovandy a Blue Velvet. O muziku se podělili David Vaněk, Zbyněk Haase a Lukáš Varaja, texty a linky zpěvu jsou Brichtovy. Nahrávali: Roman Haase – bicí (jediná změna v Projectu, oproti Smetáčkovi na Údolí sviní), Lukáš Varaja - baskytara, David Vaněk a Zbyněk Haase - kytary, Aleš Brichta – zpěv; jako host Zdeněk Vlč – klávesy. Tradicí jsou hosté v rámci sborového zpěvu. Autorkou kresby datla na obal je polská výtvarnice Joanna Snażyk.

Co zbývá?

Nám jménem webu METAL-LINE poděkovat Aleši Brichtovi za jeho ochotu a vstřícnost, a dále se už „jen“ těšit. Už zbývá jen chvíle. A o tom, jestli bude Brichtův kotouček jeho poslední, můžeme vlastně rozhodnout my sami.  

METAL-LINE

ab02.jpg

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>