5,4,3,2,1 … !80!90! – BSP: WILL YOU GO?

5,4,3,2,1 … !80!90! – BSP: WILL YOU GO?

Zpěvák Kamil Střihavka se širšímu publiku začal zviditelňovat už v heavy metalovém Motorbandu, aby jeho hvězda počnula stoupat ještě výše, když se žánrově „rozvolnil“ mimo jiné v projektu BSP, tj. „nesvaté trojici“, již vytvořil společně s kytaristou Michalem Pavlíčkem a klávesistou Otou Balážem (Balage), jejichž kapely Pražský výběr, Stromboli (obě P) nebo Nová růže (B) poslouchal a dodnes poslouchá i nejeden metalista.

Všichni to tedy byli významní rockeři a všichni si navíc „čuchli“ též k metalu: pamatuji se, jak Pavlíčkovu singlovou skladbu Ó hory, ó hory označil ve své době, tedy ještě před revolucí, v měsíčníku Melodie jeden z hudebních publicistů za dosavadní nejlepší tuzemskou metalovou (!) skladbu, zatímco Baláž měl zase tu čest být jako syntezátorový host účasten debutu black metalového Törru Armageddon (1990).     

Název kapely BSP je slovní hříčka, neboť takto se za socialismu označovala tzv. brigáda socialistické práce čili soutěžení pracovních kolektivů, zde je ovšem zkratka současně tvořena iniciálami příjmení jednotlivých zúčastněných hudebníků, kteří úspěšně bodovali v rámci porevolučních soutěží kolektivů hudebních, čehož důkazem budiž i poměrně pozapomenutý klip, jež vám dnes chceme připomenout.

Jmenuje se „Will You Go?“ a pochází z první desky BSP, natočené v roce 1992 (která se ovšem více proslavila jinou písní… …nevím… že by „I Donʼt Know“? – Země vzdálená pak přišla až na dvojce). Rovněž tato méně slavná sestřička však měla nesporné hitové ambice, čehož důkazem budiž právě skutečnost, že na ni byl natočen – stejně jako na I Donʼt Know – videoklip; i přes tento fakt se však na rozdíl od druhé jmenované již nevměstnala na 2CD výběr Best Of Kamil Střihavka z roku 2009 (na jehož úvod se naopak naštěstí dostaly 3 singlové – vinylové vzorky od Motorbandu: V říši ptáků, Životní styl a Heavy Metal, především kvůli nimž jsem si tento CD nosič zakoupil). 

A tak dovolte, abychom vám dnes pro srovnání kromě raritního klipu „Will You Go?“ pustili i známější I Donʼt Know, přičemž já osobně zakončuji tento svůj drobný komentář lehce nekorektně promícháním dobových termínů „brigáda socialistické práce“ a „akce Z“, když vznáším otázku: „Pudeš v sobotu na brigádu socialistické práce, will you go?“ – „Ještě nevím – I donʼt know…“

Ehm, aspoň je vidět, jak libý organický celek obě skladby tak říkajíc nadčasově tvoří…

Zdraví Dědek. 

BSP Will You Go?

I Donʼt Know

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>