27.5. 2009 - Asgard, Nexus, Defeated

JAK JSEM POD NÁPOREM
100 WATTŮ
ROZLUŠTIL KÓD DNA
 
aneb

DEFEATED, NEXUS, ASGARD


Koncert / Nexus, Defeated, Asgard / středa 27. května 2009, od 20 h. / Brno, klub 100 WATT (u Dobráku - za Haciendou Mexicana)


V klubu 100 WATT, který se nachází těsně vedle koupaliště Dobrák (na nějž je mimochodem z klubové terasy krásný rozhled), jsem byl ve středu poprvé. 100 ObrazekWATT je v podstatě takovým "koupalištěm" svého druhu, akorát že se chladíte zevnitř; příznivci jednoho nejmenovaného fanzinu by možná použili spíše termín metaliště.  

Hurá, po delší době mých rockových putování byla na čepu opět desítka, Kozlík a Radegast, a pro fajnšmekry přeci jen Plznička. Protože život je hořký, tak je jasné, co jsem zvolil (jinak ovšem valil spíše pro black metal stylový Kozel), a usadil se na výborném fleku hned před majestátem pana zvukaře.

Brzy pak do klubu zavítal člověk, kterého netřeba představovat - zpěvák a vůdčí osobnost Root i řady jiných kapel Jiří Big Boss Valter.  

Tentokrát jsem se stihl na koncík aspoň trošku připravit, tj. přinejmenším zlehka na Bandzone prostudovat předkapely (od hlavního účinkujícího, Asgardu, mám doma obě CD - a tedy i dvě dema, jež jsou jejich součástí - která studuji pravidelně).

NEXUS je čerstvá brněnská kapela mající dle vlastních slov zálibu v thrashových a melody death metalových souvislostech. Chlapci jsou neuvěřitelně mladí, někteří dokonce vypadali,  jako kdyby navštěvovali teprve I. stupeň základní školy, ale Obrazeknehráli vůbec špatně: střihli nějaké instrumentálky, nějaké standardní skladby a stihli i nějaký ten cover, jako např. ten od Amon Amarth, který se hrál s ohledem na zatím chudší playlist (byl to jejich snad teprve čtvrtej koncert či co!) hned dvakrát.

Zajímavé bylo také intermezzo, jakým způsobem se tento přídavek vybíral, kdy kapela poprosila Míru Horejska, aby řekl nějaké číslo, na což on pohotově opáčil 6-6-6, načež od baru se ozval stejně pohotově pokud se nepletu Big Boss s vlastním návrhem 9-9-9, čímž dokumentoval, že on má prostě rád všechno obrácené :-).

Vyslechnout písně Nexu můžete na bandzone.cz/nexus, a já osobně to doporučuju, neboť tím že jsou kluci v úplných začátcích a milionáři taky nejsou, mají jejich nahrávky poctivý "sklepní" zvuk, který v kontrastu s některými "vymydlinkovanými" nahrávkami slavných rockerů působí jako velmi sympatické osvěžení, nesoucí se v liniích nefalšovaného metalového undergroundu.   

Po této naději brněnského deathrashe nastoupil "černý kov Vyškov" neboli black metalová vyškovská formace DEFEATED, která už má naopak svoje začátky dávno za sebou - na kontě má dvě CD, Confession of Murderer z 2007 a Znovu živí z roku 2008, a 1 živé DVD). Ovšem v kterém roce přesně vznikla, se mi dohledat nikde nepodařilo, jelikož dokonce ani v rubrice Historie na oficiálním webu Obrazekhttp://defeated.wz.cz/ ten rok prostě není uveden! Zřejmě to souvisí se skutečností, že dříve kapela hrála jiný styl a dnes je pro ni podstatné novodobé období.

Kapela je sympatická mimo jiné tím, že narozdíl od jiných smeček (jako je třeba Asgard :-) jí nevadí nálepka old school metal, ba naopak, ke staré škole se hrdě hlásí a v jednom rozhovoru svůj styl označila jako "nemoderní, dávno mrtvý metal". Její nahrávky, dnes už s českými texty (což já velmi oceňuju), přitom opravdu stojí za pozornost, a Defeated dokazují, že kvalitní hudbu nedělá moderní žánr, ale jen a jen dobré hudební nápady. A těch jak se zdá mají Defeated nikolivěk poskrovnu.

Sapristi, nějak se mi ty slohové útvary začínají plést, místo reportu z koncertu píšu spíše profil (na gymplu by to bylo sice za čtyři, ale tady to myslím až tak nevadí)...nicméně přeci jen k vystoupení samotnému.

Kluci (včetně kytaristy Pačessa neboli Mr. Wolffa, kterého si Míra Horejsek aktuálně zlanařil i do Asgard) bohužel doplatili na skutečnost, kterou jsem nějak nepochopil, že před jejich vystoupením se slušně zaplněný klub takřka vyprázdnil a vrátil se až na Asgard. Což ovlivnilo délku jejich setu, který byl nečekaně kratičký, a rozhodně tudíž nemohl ukázat všechny dovednosti muzikantů, kteří tak z pódia odcházeli nepříliš radostni, tak trochu poplatní svému názvu (česky poražení).

Ovšem kapela jako taková a její tvorba je na české scéně rozhodně spíše vítězem, a v historii souboru tak zůstane koncert ve 100 WATTU spíše prazvláštní výjimkou.

Ale jedno rejpnutí si na adresu Defeated neodpustím: to že jste hoši nepřivezli svoje cédéčka, s tím, že jste si mysleli, že nebudou třeba, to jste mě teda nas...rkli. Takže doufám, že příště už mi je do Brna vezmete, resp. myslím, že si je nějak seženu, protože je prostě chci :-). Zatím se spokojím aspoň s bandzone.cz/defeated.

Hlavní hvězdou večera byl samozřejmě kultovní brněnský ASGARD v čele s obdivuhodně vitálním zpěvákem Mírou Horejskem (čímž teď zrovna nemyslím tu fotku, kdy na pódiu sedí :-), který i kdyby se mu kapela tisíckrObrazekát z poloviny či více rozpadla, vždy ji dá opět dohromady a povalí s Asgardem dál, jak tomu bylo i ve středu na Dobráku hned s dvěma novými členy - k čemuž viz profil kapely v rámci této rubriky.

Je fakt, že Asgard je dost dobrá, dvacet let zavedená značka, a nabídka hraní pod touto visačkou se asi - jste-li mladým talentovaným hudebníkem - dá těžko odmítnout. Navíc Míra Horejsek je, ať se tomu někomu líbí nebo ne, osobnost výrazného kalibru nejen po organizační stránce, takže určitě mladé talenty "lanaří" více než přesvědčivě :-).

Od Asgardu mám v oblibě zejména debutové CD Kletba krále Stacha, které považuji za jedno z nejlepších tuzemských black/thrash metalových alb všech dob.

A samozřejmě že Asgard nám z něj zahrál pecky jako otvírák desky Probuzení nebo řádně svižnou kompozici Vítejte krále s geniálním Horejskovým frázováním. Taky jsem doufal, že již zmiňovaný Big Boss si s Asgardem střihne song Kletba krále, leč nestalo se - dotyčný z klubu v průběhu produkce myslím nějak záhadně zmiznul.

Měl jsem sice trochu problém, neboť jsem se musel koncentrovat na focení, a já když fotím, těžko se mi plně soustředí na muziku, ovšem některé písně Asgard (ne-li všechny, že?) jsou zkrátka nepřehlédnutelné, ať děláte co děláte.

Kapela šlapala dobře, vystoupení mělo solidní drajv, muzika výborná, snad jen ten zvuk byl malinko zastřený, resp. přesněji řečeno s lehce zataženým zpěvem (anebo že Obrazekby mi už tou dobou začínalo v hlavě hučet od piva? :-), ale nářez to byl jako hrom a celkový zážitek zkrátka podařený.

Vystoupení Asgardu bylo jakousi generálkou (ačkoli se jednalo o regulérní koncert, na Bandzone bylo použito skromné označení "veřejná zkouška") na hlavní slavnost, sobotní Melodku, narozeninou párty Asgardu spolu s YBCOU a Serwatt, z níž Vám taktéž přineseme reportík.

Výrazný zážitek podtrhla závěrečná neoficiální jak se říká after-party, kdy Míra Horejsek pozval ke svému stolu přítomné fanoušky a příjemně se debatovalo o muzice a o všem možném.

Nočním městem jsem pak kráčel k domovu a těšil se na další koncert, který následoval už ten den (ježto již po půlnoci bylo), Stejšn a Kentaur v Bigbítu. A jak se můžete dozvědět v příslušném reportu, i na tuto akci zavítala jedna význačná hudební osobnost, ovšem zde Vám samozřejmě nic neprozradím; jen si hezky přečtěte i můj další report! :-), tedy až tady samozřejmě přibude...

Zdraví Dědek. 
 
VŠECHNY FOTKY NALEZNETE ZDE !!!
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>