04.05. 2013 - Innervate, Tortharry, Nahum, Spreading Dread, Pandemia - Brno, Melodka

BRÁNY SANATORIA OTEVŘENY

aneb

DOBRÝ VEČER, MR. DEATHRASH!

Report / Four Horsemen Tour 2013: Nahum, Spreading Dread, Tortharry, Pandemia + Innervate / sobota 4. května 2013, od 19.00 h. / Brno, Melodka

Motto: Čtyři apokalyptičtí jezdci vyjeli na smrtící pouť po naší zemi...

Kvůli jedné skupině jsem na tenhle podařený metalový večírek jít zkrátka „musel“, protože ji miluji (Nahum). Další kapelu jsem si naživo chtěl taky moc poslechnout (Spreading Dread). Rovněž mne zajímala leimg_1282.jpggenda domácího metalu, snad asi století Tortharry. No a proč si neposlechnout dle názvu známou Pandemii, či podle názvu neznámé Innervate?

A právě brněnští thrash metal coroví INNERVATE (bandzone.cz/innervate) měli onu čest celou přehlídku otevřít. Šlapalo jim to docela slušně, rytmika dobrá, bohužel bych uvítal nějaký nosnější melodický (melodie v coru, ha ha), resp. hudební nápad, něco, co by výrazněji odlišilo jednu písničku od druhé. Na druhou stranu, když už jsem zmínil tu čest, musím čestně podotknout, že jsem Innervate slyšel poprvé v životě, a při dalších posleších bych už možná psal něco jiného.

Každopádně, kapela rozhodně nezklamala, s těžkou přetěžkou rolí předskokanů se vypořádala se ctí (sledujete, jo - čest potřetí!) a její závěrečná flákota Innerself z aktuálního EP Touching The Nerve řinčela zatím bohužel poloprázdnou Melodkou věru vydatně.

Jenomže to, co přišlo po Innervate, to bylo moravské tsunami. Zatímco první kapela zahrála solidně v pěti, hronovští death metaloví, již skoro dvacet let žijící TORTHARRY (bandzone.cz/tortharry) ukázali pouze ve třech, jaký jeimg_1299.jpg rozdíl mezi regionem a světem. Tohle byla prvotřídní smrtící jízda na úrovni Champions League, totální mazec jak po rytmické, tak melodické stránce, jedna pecka vytěsňovala druhou, no prostě na české dálnici tři sta dvacéééét!

Jestli se na někoho hodí pořekadlo, že jej něco zvedlo ze židle, tak to platí právě o melodkovském publiku, které s příchodem Tortharry povstalo a v němém úžasu sledovalo poctivou práci na hmatnících a blanách. Vlastně co kecám, v němém úžasu – po každém songu zněl Melodkou veliký a hlasitý aplaus.

Pivopitelně, že musel být v sobotu zmíněn zesnulý kytarista Slayer Jeff Hanneman, jemuž byl nejen set Tortharry věnován, včetně bohužel velmi příznačné písně Ke smrti.

Ale jinak bylo v sobotu veselo, navíc klubem chodila krásná metalová děvčata se „smrtícíma“ nohama, a já se cítil takový...pevný a tvrdý, což bylo jistě vlivem pevné a tvrdé muziky – kupříkladu od legendy, jejíž jméno je slavné opravdu už takřka dvě desetiletí. Harry Torte, za ten delikt, cos spáchal na Melodce, tě odsuzuji k dalším dvaceti letům natvrdo!

Ostravští deathrashmetaloví NAHUM (bandzone.cz/nahum) mne svou loňskou deskou The Gates Are Open (Brány jsou otevřeny) pořádně dostali...dostali tam, kam chtěli, panč jsem si ju za příznivých 180 Kč zakoupil. A nelitoval, a nelituju dodnes. (Naše recenze zde).

Skupina, jež je příznačná tím, že „úzkostlivě“ tají příjmení svých členů (na jednom webu jich však nedávno pár odhalili, ha ha), je mimořádná nejen svými precizními instrumentálními výkony, ale zejména skvostimg_1412.jpgnými hudebními nápady a - citem pro muziku. Čili tím, co se nikdy nenaučíte - můžete cvičit deset hodin denně, a pokud nemáte onen cit, sice třeba budete skvělými nástrojovými masturbátory, ale nikdo druhej se z vás neudělá.

Zato z Nahumu su udělanej několikrát za večer, vrcholím prakticky při každém popěvku, ať už se v sabbath jednalo o úvodní pecku z CD, skladbu Worldwide Screaming, anebo dvojku Heart and Mind, či moji zamilovanou Equal. A chybět nemohla ani „jmenovka“ Nahum.   

Navíc kluci nejenom že bravurně hrají a zpívají, ale na stejdži převádějí i famózní show, „zmalovaný“ zpěvák Pavel různě kroutí svoje tělo, ruce, hlavu, až jenom vy sami kroutíte hlavou, že tenhle člověk snad musel v mládí (cha cha, v mládí) vyhrát mistrovstí světa v gymnastice.

Sympatická pětice nám v Brně představila rovněž svoji novinku Rotten Lies, kterou na zmíněném debutovém albu opravdu nenajdeme, a nutno podotknout, že to byla zase jízda jak... no jak Nahum.

Záhul? Náhul? – Nahum! A když se už jako přídavek pro rozdováděné publikum, které začalo před pódiem vytvářet pogo kotel jako za starých metalových časů přelomu 80. a 90. let, rozeběhla, vlastně správněji řečeno rozjela klipovka s asi největším hitem skupiny The Vision of Apocalypse, bylo hotovo:  totální zkáza, apokalypsa, zjevení, že i svatý Jan pogoval.  „Tohle je vize apokalypsy, tohle je konec nenávisti a strachu, tohle je konec lidského plémě, nová epocha přicházííííí!“

Schválně, chtěli byste se jmenovat Šířící se hrůza, třeba: Jarmila Šířící se hrůza? Občansky by to byl asi docela problém, ale jako název kapely, proč ne? Protože právě tohle tak zhruba znamená název pražských thrash-death metalistů SPREADING DREAD (bandzone.cz/spreadingdread), kteří mají na svém kontě za loňský rok počin vpravdě nadprůměrný, totiž CD Sanatorium. img_1458.jpg

„Jsme pražská trash-death metalová kapela Spreading Dread a trpíme rozličnými psychickými vadami, kterými se vzájemně doplňujeme a tvoříme tak komplexní hudební těleso.“  Ha ha, tak lepší charakteristiku vlastní existence jsem četl jen málokdy. Akorát přemýšlím, jestli ono slůvko „trash“ je překlep anebo schválnost? :-)

Ústřední postavou výjimečných Spreading Dread je kytarista Šimon Kotrč, který je autorem prakticky veškeré hudby, a to hudby, jež fakt stojí za poslech. Však taky mrkněte, kolik má album Sanatorium recenzí, a v drtivé většině jednoznačně pozipivních! (Naše recka zde). A k poslechu placky vřele doporučuji i videoklip na skladbu Bastard Brain, móóc dobrej!

Stejně jak jsou SD dobří ve studiu, zářili i na brněnském pódiu, a brněnští posluchači jim za to děkovali nejen svou přítomností, ale i mohutnými potlesky, které si kapela opravdu zasloužila. Majestátní kompozice typu Losing Time anebo Sanatorium létaly prostorem nad Kounicovou ulicí jako poslové dobrých metalových časů a já si říkal, tak na lepším místě jsem se dnes nemohl ocitnout.

Jediné, čeho se velmi bojím, za jak dlouho uslyšíme tak perfektní skupiny jako Spreading Dread a Nahum opět v Brně, mám obavu, abychom nemuseli čekat zase třeba rok. Jenže to já osobně neovlivním a kapely asi jen zčásti.

Závěrečná death metalová banda PANDEMIA (bandzone.cz/pandemia), která pochází až z Chebu, měla ještě těžší pozici než startující Innervate, protože jsme už byli někteří nalití jak žoci a chlast nás zajímal img_1525.jpgvíc než hudba (vlastně co kecám chlast, když pivo není alkohol). - Hmmm, teď sice trošku přeháním, protože si Pandemii samozřejmě pamatuju, ale na její organizačně nezáviděníhodné pozici to ničeho nemění.

Narozdíl od Nahumu a Spreading Dread, od nichž mám doma jejich debutová CD, a tudíž tyhle skvadry trošku znám, Pandemii jsem znal pouze podle názvu. Žádnou desku od nich nemám, doposud jsem se nikdy jejich vystoupení neúčastnil, a tudíž z faktografického hlediska bude tahle stať teda vypadat...

Ačkoliv řada jedinců už od pódia tak nějak odpadla, i přes přicházející únavu a ohluchlost jsem si říkal, kurwa, chovej se jak profík, je to dobrá muzika, tak vydrž! A musím poctivě uvést, že řada přítomných si zřejmě řekla cosi podobného, protože na parketu bylo stále relativně živo, lidi si zkrátka užívali i pátou nálož v pořadí, a myslím, že to oceňovala i samotná kapela, která si to užívala spolu s nimi.

Molekuly nekompromisního metalu se rozlétaly šťastnou Melodkou, pandemie se šířila jako mor, a já už radši končím, poněvadž počínám upřímně cítit, že ten report začíná stát za hovno.
I když, na druhou stranu - i tato skutečnost dokumentuje, jak krásně jsem si ten smrtící sabbath užil. A to teda fakt že jóóó! 

Good night, Mr. Deathrash!

Tady Dědek, fotky Miťas (vyjma Innervate – foto Dědek).

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>